Hästmassage

massage1

Varför massage?
Att hästar inte är skapta för att bära eller dra vikt är något de flesta vet och trots många 100 år med genomtänkt avel har förutsättningarna inte förändrats särskilt mycket.

massage

Runt 60 % av hästens kroppsvikt består av muskler. Små muskelskador kan ta upp till 90 dagar innan de kan upptäckas (förändring i attityd, försämrad prestationsförmåga och rörelsestörningar). Under denna tid kan de ha skapat mycket större och allvarligare skador. Genom massage kan man upptäcka dessa långt tidigare och på så vis förhindra skador, förbättra prestationen och förebygga problem i framtiden. Muskelspänningar överförs från en muskelgrupp till en annan, så som exempel kan muskelspänningar i bogen sprida sig till överarmen vilket resulterar i en överbelastning på senorna. Inbäddat i kroppen finns också artärer, vener, lymfkärl och nerver. Deras funktion kan förhindras av att muskler ligger i spänning och skapa större följder så som dålig blodcirkulation i större delar av kroppen. Detta i sin tur ger svullna ben, högre halter av gifter och slaggämnen och till och med sämre funktion i kroppens inre organ.

Med Genuin Svensk Hästmassage kan vi både behandla skada och arbeta i förebyggande syfte för att behandla små problem innan de blivit stora att man börjar se och känna dem under träning.

Vad har massagen för effekt?
Genuin Svensk Hästmassage är en massageform som har sitt ursprung i en uråldrig tradition inom massage. Den ger en provokation av muskelfibrerna som ger en ökad genomblödning i muskeln, den töjer också muskeln för att dra isär muskelfibrerna och den ger ett fullgott dränage som innebär att kroppen ges möjlighet att rensa ut de slaggämnen och överflödig vävnadsvätska eller ödem vilket ger kroppen möjlighet att själv komma åt att läka eventuella skador.

fascia

Efter massagen ökar blodcirkulationen i muskelvävnaderna och kan på så sätt föra bort slaggprodukter som ligger kvar i muskulaturen. Näringsämnen och syre kan sedan återigen lättare nå ut till alla muskelfibrer och ge muskeln näring. Muskeln har då möjligheten att återfå sin fulla funktion igen. Hästmassage kan också frisätta endorfiner vilket även minskar känslan av smärta. De flesta hästar njuter av en massage. Ofta börjar de gäspa, slicka sig om munnen och står och njuter med halvslutna ögon.

Efter osteopati-behandling
När jag utför en osteopati-behandling kan man förbättra möjligheten att få ett varaktigt resultat genom massage av muskler i området runt låsningen. Detta genom ”the gate control-effect” där C-fibrernas smärtsignaler inte får utrymme på grund av de signaler som nerverna får av massagen (tryck, värme m.m.).

Behöver min häst massage?
Jag anser att alla hästar som tränas på något sätt av oss behöver då och då en genomgång för att förhindra att skador uppstår. Om din häst visar någon av följande symptom kan massage vara till hjälp:

 • Gillar inte att bli borstad
 • Föredrar det ena varvet på volten
 • Visar stelheter lateralt (vid böjning)
 • Ovillig till galopp i ett varv
 • Sänker ryggen
 • Går med huvudet högt
 • Skakar mycket på huvudet
 • Bockar
 • Svårt att slappna av under ryttare
 • Lägger huvudet på sned
 • Har en ojämn eller kort steglängd
 • Håller svansen till en sida
 • Rullar sig ovanligt mycket

Jag ser på hela hästen och försöker att ta hänsyn till alla möjliga orsaker och effekter av muskelspänningarna genom att tolka hästens reaktioner och uttryck. Jag ersätter dock inte en veterinär så misstänker du hälta bör du främst kontakta en sådan. Jag rekommenderar också minst tre behandlingar för större muskulära problem.

wild horse