Behandling av häst

rehab2

Hur går en behandling till?
När jag kommer ut till din häst eller om du kommer till oss på Stall Haväng så börjar jag med att ställa frågor om hästens bakgrund och eventuella skador eller problem som hästen har. Finns möjlighet vill jag alltid se hästen i rörelse på volten i skritt och trav. Detta för att jag vill se om hästen har några rörelsestörningar. Jag gör några anteckningar om vad jag vill titta närmare på och vi går sedan tillbaka till stallet. Jag studerar hur hästen står och vilken hållning den har, vilka känslouttryck den förmedlar.

treatment

Sedan påbörjar jag den fysiska undersökningen. Jag går igenom hästen från öra ner till bakhov och känner både igenom muskler, senor och ligament men gör också osteopatiska tester för att se om det finns låsningar eller snedheter. Jag gör en bedömning av det jag hittar för att kunna avgöra vad som kan vara grundorsak och vad som antagligen är efterkommande följdsymptom. Jag bedömer också hästens vitalitet för att avgöra hur stor och kraftfull behandling jag kan sätta in. Är det flera saker som pågår får göra en prioritetsordning på vad jag tycker är viktigast att komma till rätta med. Detta gör jag i samråd med hästägaren. Här kan jag också hänvisa vidare till veterinär om jag tror att hästen är i behov av veterinärvård.

ida1

Sedan börjar själva behandlingen. Jag startar ofta med några osteopatiska korrigeringar, följt av massage av valda problemområden och avslutar med rörelseterapi/stretching och elektroterapi.

Är det första gången jag är ut till din häst får du räkna med minst en timmes behandling, är det ett återbesök något kortare tid eftersom jag oftast redan har en plan på vad vi ska jobba vidare med.

När behandlar jag inte
Jag behandlar inte dräktiga eller sjuka hästar. Hästar som äter antiinflammatoriska eller smärtstillande preparat får inte samma effekt på sin behandling vilket är viktigt att förstå. Jag behandlar inte heller om inte någon ansvarande för hästen är närvarande (undantag för rehabhästar som kommer till oss för en längre tid).

andrew-taylor-still1

Vad händer sen?
Efter en behandling kan hästen uppvisa symptom som trötthet, törst, energipåslag, kissa mycket osv. Detta är helt normalt efter en behandling. För bästa resultat rekommenderar jag att hästen hålls varm efter behandling och även rör på sig i kontrollerade formen, t.ex. en promenad. Var försiktig med att släppa ut hästen i hage direkt efter en behandling, om de inte är van vid sitt nya rörelseomfång kan de lätt dra på sig sträckningar om de busar runt.

En behandling är sällan tillräckligt för att komma till rätta med fysiska problem. Jag rekommenderar minst tre behandling med jämna intervall för att få ett varaktigt resultat. När hästen är återställd bör man fortsätta se över den åtminstone en gång i kvartalet för att upptäcka saker innan de hunnit bli för stora.

Pris
För priser, läs mer under Tjänster

Andrew-Taylor-Still-Quotes-5