Osteopati och njurarna rör sig

En av grunderna i osteopatin är rörlighet (mobility). En osteopat arbetar med att återställa rörelseförmåga där den naturlig ska finnas. Ju mer jag lär mig om osteopati ju klarare blir det för mig att kroppen går på ett sätt att likna med en mängd dominobrickor. Alla delar påverkar varandra, ingenting existerar isolerat och opåverkat. Om en dominobricka faller ska andra falla för att anpassa sig till de nya omständigheterna, men om en sitter fast, och inte kan röra sig, så stoppas flödet och det får långtgående konsekvenser där vi som är ovetande skulle tro påverkan skulle vara omöjligt.

image

Jag är på skolan i Tyskland nu och idag har vi börjat studera organen mer ingående ur ett osteopatiskt perspektiv. Även organen ska och måste röra sig. Ett rätt så rörligt organ är våra njurar. De kan bland annat röra sig pga att det finns ganska gott om plats under (sett på människa) dem. Det som begränsar rörelseomfånget är bland annat artären som försörjer njuren med blod. Artären till höger njure är längre pga att den ska gå från aortan på vänster sida, under ryggraden, till njuren på höger sida. Det ger höger njure ett större rörelseomfång. På höger sida sitter dock levern upptill som begränsar rörelsen uppåt. När vi andas ska njurarna följa diafragman upp och ner. Har vi t.ex. skumpat runt mycket på hästryggen kan njurarna pga gravitationens principer halka ner och lägga sig intill ryggraden (speciellt höger sida) och ärrvävnad kan skapas som får njurens fascia att fästa intill ryggraden vilket gör det omöjligt att följa diafragman. För att anpassa oss till de nya omständigheterna börjar vi hänga över höger sida, dvs mer vikt på höger sittben (nu pratar vi ryttare), höger axel något lägre och vi skapar många nya problem pga den nya kroppsställningen. Dessutom kan vi få smärta i nedre bröstryggen pga njurproblemet med mera med mera… Vad gör inte detta mot våra hästar när vi tynger ner högersidan, kollapsar i vänster, stackars hästarna få problem i sin kropp och vi ser kanske inte alltid sambandet…

Detta var bara ett kort exempel på kedjan av händelser som gör att vi kanske måste ta vår häst till veterinären pga kotledsinflammation i höger fram… Det är det som är tjusningen med osteopatin tycker jag. Att få vara detektiv, följa symptomen som om de var ledtrådar och tillsammans med andra tester leda mig till själva grundorsaken. Så spännande!

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *